CSOK-kérdések: még nem lakott ingatlan, de mégsem új?

A lassan másfél éve igényelhető CSOK iránt továbbra is hatalmas az érdeklődés. És ugyan számtalan helyen kaphatunk információt a támogatás feltételeiről és részleteiről, az egyedi élethelyzetek, igények miatt sok esetben nehéz személyre szabott megoldásokkal és értelmezéssel találkozni. A csalad.hu ebben kíván segíteni konkrét és alaposan körüljárt példákkal.

Folytatjuk a CSOK-kérdések és a rájuk adott szakértői válaszokról szóló sorozatunkat.

Ezúttal az a kérdés, hogy a magánszemély tulajdonában álló ingatlan, még ha új is, új marad-e, ha a CSOK-jogosult egy ingatlanforgalmazótól veszi majd meg?

Kérdés:

Egy családi házat szeretnék eladni, és ehhez kérnék segítséget. Pontosabban azt szeretném tudni, kihez forduljak. A helyzet a következő: elkészült egy ikerház, amely jelenleg magánszemély tulajdonában van. Még nem lakott a két ingatlan, de van rájuk használatba vételi engedély. Mi, mint ingatlanforgalmazó vállalkozás megvennénk az ingatlant, viszont így mi már második tulajdonosok leszünk. Értékesíthetjük-e így az ikerház részeit CSOK-támogatott új lakásként?

Azért nem egyértelmű a helyzet, mert a CSOK-tájékoztató szerint értékesíthető új lakásként az ingatlan, ha másodízben természetes személy részére hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó vállalkozás értékesíti. Erről kérnék egyértelmű állásfoglalást.

Válasz:

Sajnos nem lesz CSOK-képes az ingatlan. A kormányrendelet értelmében a CSOK olyan új lakás vásárlásához vehető igénybe, amelyet gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben, természetes személy részére értékesítenek. Ez esetben viszont Önök már a második magánszemélynek értékesítenének, miután egy magánszemélytől megvásárolták az ingatlant.

(csalad.hu)

kép forrása: pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.