Az adósokon segít az új végrehajtási törvény

Javul a bajba jutott hitelesek helyzete azzal, hogy adósságuk akkor is megszűnik, ha az ingatlant a tartozásnál alacsonyabb áron árverezik el.

A kedden elfogadott végrehajtási törvény módosításával szigorodtak az ingatlan árverések szabályai is. A KDNP által benyújtott törvénymódosítási javaslat alapján az ingatlanokat a becsértékük 100%-án lehet csak árverezésre bocsátani. Az új végrehajtási törvény azt is kimondja, hogy ha egy évig sikertelenül próbálják értékesíteni az épületet, akkor is csak a becsült értékének 90%-án hirdethetik meg árverezésre az ingatlant.

A törvénymódosítás 3 alapvető célja:

  1. Segítsék azokat a családokat, akiknek a kilakoltatási moratórium megszűnésével kilátástalanná válik a helyzete.
  2. A lefoglalt ingatlanokat minél magasabb áron tudják értékesíteni.
  3. Az adóssal szemben fennálló követelések is a legnagyobb mértékben teljesülhessenek.

A jogszabály azt is kimondja, hogy amennyiben alacsonyabb áron árverezik el az ingatlant, mint amennyi a hitelt nem teljesítő adós tartozása, akkor is megszűnik a bank vagy egyéb fél követelése az eljárást követően.

ingatlan végrehajtás bíróság

Ennek azonban több feltétele is van. Az egyik, hogy a végrehajtás alatt álló ingatlan tulajdonosa és mindegyik fél, aki felé tartozás áll fenn, közösen állapodjanak meg egy csökkentett összegben, melyen az ingatlant az árverés során értékesítik. A másik pedig, hogy az adós egyetlen lakóingatlannal rendelkezzen, és a végrehajtás előtt legalább 6 hónapig ott lakjon.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a Bankszövetség célja elsődlegesen a bajba került adóssal való egyeztetés és folyamatos kommunikáció, amiben közösen próbálnak mindkét fél számára elfogadható megoldást találni. A bankok tapasztalatai alapján az ügyfelek többsége nyitott egy közösen kialakított megoldásra.

Forrás: ingatlan.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.